Slunce a teplo k nám přináší pocit energie a dobré nálady. Je důležitým zdrojem vitaminu D a přínosem kožního barviva "melaninu", díky kterému má naše pokožka v létě opálený vzhled. Slunce ale s obdobím léta bohužel může být i nebezpečné. A to zejména pro děti a miminka.  Pozor si musíme dát na škodlivé UV záření, před kterým musíme chránit především jemnou pokožku. Ochranu tvoří kromě oblečení také kosmetické přípravky s ochranným faktorem. V nastávajícím letním období je vhodné se nad ochranou před slunečními paprsky zamyslet.

Na celém světě dermatologové upozorňují na nezbytnost ochrany kůže proti vlivům slunečního záření jak u dospělých, tak o to více u dětí. Od narození by se měl člověk pokud možno vyhýbat záměrnému slunění kůže. Právě mladý jedinec do 18 let věku zatíží v součtu až 80 % celoživotní dávky slunečního záření. Genetické předpoklady ani fototyp nemůžeme ovlivnit, ale naše chování ano. Základem fotoprotekce a zároveň nejpřirozenější ochranou je nevystavovat se záměrně či nadměrně slunečnímu záření. Zkušení odborníci radí nepohybovat se na slunci mezi 10. hodinou dopolední a 15. hodinou odpolední (resp. mezi 11.–14. hodinou). Nelze spoléhat na oblačné počasí, mraky mohou propouštět podle jejich kvality až 80–90 % slunečního svitu.

U dětí do 3 let by měl být pobyt na přímém slunci výrazně omezen. Není třeba se bát onemocnění z nedostatku vitaminu D. Ke vzniku jeho dostatečného množství v kůži stačí součet malých dávek UV záření tvořících celkem asi hodinu za celý týden. Děti do 1 roku věku by se neměly vystavovat přímému slunečnímu záření vůbec. Nebezpečí spálení je u nich veliké, protože zatím nemají vytvořené dostatečné množství melaninu. Musíme je proto zásadně ukládat ke spánku do stínu pod slunečníkem či stromy. Nesmíme zapomínat na nebezpečí odrazu paprsků od bílých ploch domovních zdí, písku, vody. Kojenci mají i méně výkonné potní žlázy, a proto jim hrozí nebezpečí přehřátí.

Desatero ochrany před sluníčkem a jeho působení

  1. Zvolit vhodné oblečení
  2. Nutnost světlé pokrývky hlavy
  3. Nezapomínat i na ochranu očí vhodnými brýlemi
  4. Snažit se nevystavovat přímému slunci v čase mezi 11. a 14. hodinou
  5. Zvolit vhodný opalovací krém
  6. Vhodně a pravidelně aplikovat opalovací krém
  7. Nezapomenout i na ústa a jejich ochranu
  8. Pravidelný pitný režim
  9. Důsledná péče o spálenou pokožku
  10. Miminka do 6M na slunce nebrat vůbec!

Zdroje:

https://www.benu.cz/jak-na-zdrave-opalovani-u-deti-a-miminek

https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2007/03/08.pdf