I u dětí můžeme uplatňovat relaxační techniky, a pomoci tak dětem vydechnout, odpočinout si, zklidnit se a získat soustředění. Relaxace je vhodná pro úzkostné, neklidné, nesoustředěné děti, děti, které trpí nočními můrami, vadami řeči a tiky.  

Jak provádět dětskou relaxaci

Dětská relaxace je trochu odlišná od dospělé. Zejména v její délce. Často také nemusí vypadat jako relaxace, ale jako volná pomalá řízená aktivita na zaměření pozornosti a představivosti. Relaxační techniky pro děti přispívají ke zklidnění, k lepšímu výkonu, k sebeovládání a sebekontrole. Také napomáhá k lepšímu životnímu stylu a k umění lépe zvládat zátěžové situace. Je to důležitá součást duševní hygieny.

Délka

Obvykle bývá relativně krátká. Její délka záleží na řadě faktorů: věku, charakteru a únavě dítěte, denní době a předchozí nebo následující činnosti, ale třeba i na ročním období a na počasí. Většinou se začíná na 10-15 minutách. Lze využít i jógové sestavy. Zde v průběhu sestav stačí pár sekund v pozici dítěte, závěrečná relaxace může být pár minut v pozici blaženosti v klidu nebo s příběhem.

Použití

Akční děti se zklidní spíše fyzickou aktivitou venku než relaxačním cvičením. Je dobré ale relaxaci do cvičení zařazovat a doplňovat. Děti se postupně relaxovat naučí a budou umět lépe čelit stresovým situacím. Relaxace po náročnějším cvičení vede k rychlejší regeneraci organismu. Relaxace s povídáním navozuje důvěru a pochopení. Lze ji použit jako formou uspávání malých dětí. Pokud se na ně vaše děti navyknou, uspávání se pro vás stane jednodušší.

Ukončení

Pokud po relaxaci následuje běžný denní režim, je potřeba, aby ukončení relaxace bylo citlivé. Nelze ji ukončit prudce. Dětem připomeneme, kde jsou a co vnímají, vedeme je k aktivnějšímu dechu a k jemnému pohybu (prstů, očí, hlavy, protažení horních i dolních končetin a celého těla). Můžeme připomenout, že se probrala i zvířátka a věci kolem nás. Zmíníme, že jsou usměvaví, plní energie a chuti do další činnosti.

Příklad

Relaxační cvičení nafukovací balón

Představ si, že jsi balonek, který je nejdřív vyfouknutý. To znamená, že si lehneme na zem a bezvládně ležíme - úplně uvolnění. Když teď zvednu ruku, tak spadne dolů (zkusit) zcela vyfouknutý balonek. A teď se začíná nafukovat – zvedá se hlava, krk, horní část těla, jedna ruka, druhá, sedneme si a máme nafouknuté celé tělo a teď se nafukují nohy, až klečíme a cítíme, jak se nafukujeme ještě víc, stojíme na nohou a ruce a nohy se nám roztahují do stran, stále více se rozkročujeme, ruce směřují nahoru a do stran – tělo vypadá jako písmeno X), jsou úplně napnuté… A teď letíš (s rukama nahoře chodíme na špičkách, jakoby letěl balonek a odrážel se od země). A teď balonek narazil na trn a začíná se vyfukovat (ruce povolují, tělo v normálním stoji), vyfukují se nohy (klek, sed), břicho (pololeh), hrudník, ruce, krk i hlava… a balonek leží bezvládně na zemi. Plandají nám ruce a nohy – a teď se několikrát pořádně nadechneme, tím se zase dostaneme do normálu (dítě se postaví) a je nám krásně.

Zdroje

https://www.relaxace.psychoweb.cz/relaxace-uvod/detske-relaxacni-hry