Za poslední dvě desetiletí u nás snad neexistovalo dítě, které by neslyšelo o Pokémonech. Někteří si je oblíbili natolik, že znají všechna jejich jména, sbírají je a vzájemně vyměňují Pokémon karty. Pokud je to případ i vašeho dítěte, pojďte se s námi blíže podívat na to, kde se Pokémoni vzali, a trochu lépe jim porozumět.

Fenomén Pokémon

Pokud jste posledních 25 let nestrávili na pustém ostrově, musíte znát fenomén Pokémon. At´ už je to animovaný seriál, Nintendo hra, karetní hra nebo hra v mobilní aplikaci Pokémon GO. Seriál, který se v 90. letech vysílal na TV Nova, se stal v té době nejpopulárnějším animovaným pořadem a po celém světě má stále své příznivce. Klíčovou postavou se stala žlutá roztomilá příšerka - Pikachu, která doprovázela svého majitele při cestách ve fiktivním světě plném dalších pokémonů. Kapesní příšerky se anglicky řeknou „Pocket Monsters“, v japonštině „Poketto Monsutā“. Jednoduchou zkratkou vzniklo slovo Pokémon.

Co je Pokémon?

Pokémoni jsou smyšlené příšerky, které jsou však velmi bystré. Rozumí lidské řeči, ale vlivem odlišné fyziologie hlasivek ji Pokémon nedokáže použít. V seriálu se však objevilo několik druhů (Manaphy, Lucario, Jirachi, Entei, Slowking, Mewtwo), kteří dokázali s lidskými protějšky komunikovat. Pokémoni mají mnoho různých schopností: telepatie, vytváření ohnivých elementů či elektrického pole a další. Tyto na první pohled roztomilé příšerky žijí volně do té doby, než je chytí takzvaný trenér Pokémonů do Pokéballu. Stejně jako divoký kůň následně zkrotnou a stávají se cvičenci svého pána.

Pár zajímavostí

1. Satoshi Tajiri založil studio Game Freak (kde později vznikly hlavní Pokémoní tituly) už v 80. letech, tedy ještě před vznikem tohoto fenoménu.

2. Pokémoni ovlinili i vědecký svět. Shigeru Sato objevil protein v mezibuněčné hmotě sítnice a ten dostal název Pikachurin, prý podle rychlých pohybů a schopnostem udělovat šoky.

3. Hitmonchan a Hitmonlee jsou inspirování boxery v Japonsku.

4. Pokémon je druhá největší videoherní franšíza světa. Franšíza vydělala přes 39 miliard dolarů a bylo prodáno přes 200 milionů kopií hry.

5. Dnes je 721 druhů Pokémonů. V roce 1996 jich bylo 151, pak ale přibývaly herní světy a rostl i počet příšerek.

6. Nejoblíbenější pokémon v roce 2020 se stal Greninja.

Kam vzít děti, které mají rády Pokémony?

Pokud i vaše děti patří k fanouškům Pokémonů, určitě je potěší možnost zahrát si i jinde než ve škole se spolužáky. Vyražte na únorovou akci v Praze!

19. 2. se můžete potkat s dalšími fanoušky z celé republiky v OC Galerie Butovice a nakoupit či vyměnit kartičky, vyhrát něco v tombole a zahrát si pár zápasů! 

 

 

Zdroje:

https://www.ceskymac.cz/co-je-pokemon-a-odkud-pochazi/

https://www.redbull.com/cz-cs/pokemon-slavi-20-gameboy-pikachu-fakta-statistiky

Článek připravil: Malovíková Vladimíra