Svátek svatého Mikuláše připadá na 6. prosince, nicméně se slaví v předvečer, tedy 5. prosince, kdy chodí Mikuláš v doprovodu čertů a anděla. Pět dní před mikulášskou začíná advent, vždy první neděli v prosinci. Kdo byl původně onen Mikuláš?

Kdo to klepe? Bílý pán.

Mikuláš dnes přišel k nám.

Anděl a čert přišli s ním,

zjistit, jestli nezlobím

Kdo to je?

Svatý Mikuláš z Myry byl biskup v Myře v Lykii, žil mezi lety 280 a 352. Mezi lidmi byl velice oblíbený pro svou štědrost a pomoc potřebným, byl také chápán jako zachránce nespravedlivě obviněných a také byl znám jako obránce víry. Svatý Mikuláš je uctíván mimo jiné také jako patron dětí,.

Už se blíží...

Pokud se Mikuláš nedostaví osobně, lze za oknem nalézt pytlíky naplněné sladkostmi. Anděl může přicházet s košíkem, ve kterém nese dětem nadílku, nebo se zvonečkem, kterým svůj příchod ohlašuje. Někdy může také nést knihu hříchů, kterou Mikulášovi podává ke čtení. Čert může mít s sebou pytel, případně řetěz, aby byl slyšet už z dálky. Je zvykem, že dítko dostane nadílku, pokud zlobilo, může se v nadílce objevit brambory nebo uhlí.

Mikuláš ve světě

V každé zemi se svátek Mikuláše slaví jinak. V některých evropských zemích, USA, Austrálii a části Afriky vystupuje svatý Mikuláš jako hlavní vánoční duch. Ve Spojených státech amerických se Mikuláš přetransformoval v Santa Clause, který nosí dárky o Vánocích. V České republice po vzoru původní tradice navštěvuje děti o adventu, v předvečer svého svátku jako předzvěst větších vánočních darů a rozdělování dárků pod vánoční stromeček přenechává Ježíškovi.

 

Kam na Mikuláše

ZÁBAVNÝ DEN V DĚTSKÉM KLUBU WILLDO pro děti od 2,5 do 15 let

KDE: OC Galerie Butovice, v přízemí - mezi obchody Tchibo a New Yorker

KDY: 6.12. a 8.12.

ČAS: 10:00 do 18:00

VSTUP: ZDARMA

PROGRAM:

- mikulášské a vánoční vyrábění

- šifry, rébusy a hádanky

- deskové a karetní hry

- kreativní a pohybové aktivity pro - předškoláky

- setkání s Mikulášem, andělem a čerty

 

 

 

Autor: Malovíková Vladimíra

Zdroje: https://www.vira.cz/mikulas

          https://www.rexter.cz/rubriky/zajimavosti/kdy-se-slavi-mikulas-a-basnicky-pro-deti_525.html

          https://www.novinky.cz/vanoce/clanek/proc-mame-mikulasskou-nadilku-legenda-vypravi-o-nevestkach-40303990