Krasojízda na kole. To je nepříliš rozšířený sport, který v Česku vznikl v roce 1884. Vůbec první Mistrovství zemí Koruny české v krasojízdě se ale konalo o něco později. A to až v roce 1903. Krasojízda se řadí společně s kolovou pod souhrnné označení sálová cyklistika. Jedná se o indoorový sport, který je spojením jízdy na kole a prováděním akrobatických prvků dle stanovených pravidel.

Krasojízda je jedno z odvětví cyklistiky. Skládá se z těchto disciplín: krasojízda jednotlivců, dvojic a čtveřic (dále i šestic, čtveřic a šestic jednokolek, avšak tyto disciplíny nesoutěží na této úrovni). Od roku 2008 jsou v krasojízdě nová pravidla, kde sportovec musí zvládnout 30 cviků v 5 minutách. Novinkou je také to, že krasojezdec nemusí jezdit celá kola, ale stačí půlkola. Další novinkou je, že dvojice může být smíšená. Hudba je pro krasojízdu spíše doprovodná. Každý si může vybrat na jakou hudbu chce jezdit, ale většinou jsou to pomalé písničky.

Odvaha a dobrý balanc. To jsou 2 základní věci, které by vám neměly chybět, pokud se chcete věnovat krasojízdě na kole. Jedná se o jedno odvětví cyklistiky, které má v ČR dlouhou tradici. V ČR má historicky dlouhou tradici i díky bratrskému sportu kolové, kdy nás reprezentovali bratři Pospíšilové, kteří vyhráli 20 titulů mistrů světa a možná trochu zastínili i výsledky krasojízdy, kdy medaile nebyly takto nepřetržitě sbírány, občas se ale něco urodilo a úspěch tam byl.

O co vlastně jde

Dvojice zahajují svoji jízdu na dvou kolech. Během jízdy se navzájem domluví, čí stroj je v lepším technickém stavu a v polovině sestavy na toto kolo přesednou a své vystoupení dokončí. To je zcela v souladu s pravidly.

Hudba je v krasojízdě pouze doprovodná podkreslující vystoupení a nemusí přesně navazovat na provádění cviků. 

Jízdní kola jsou speciály. Jejich hlavní specifikum spočívá v převodu 1:1 a tzv „furtošlapu“. Díky této vymoženosti se může jezdec na tomto stroji pohybovat dopředu i dozadu a nepotřebuje brzdy.

Při jednotlivých jízdách diváci sledují, popřípadě krátkým potleskem ocení provedení konkrétního prvku a hlasivky šetří na zápasy kolové, kde řev a povzbuzování je vítáno.

Zdroj: http://www.svetvolnehocasu.com/cz/593-krasojizda.html , https://prahatv.eu/zpravy/praha/praha/9757/krasojizda-na-kole-ma-v-cr-dlouholetou-tradici