Canyoning (čti kaňonink) je sport, ve kterém se prostupuje koryty horských říček, potoků a úzkých soutěsek, a to vždy ve směru jeho toku, tedy shora dolů. Na dně kaňonu během staletí voda vymodelovala a připravila řadu překážek, jejichž překonávání je ta hlavní zábava a vzrušení. Při canyoningu se zdoláváte slaňováním vysoké skalní stěny a vodopády, plavete tůněmi s křišťálově čistou vodou, prodíráte se mezi obřími balvany, skáčete do hlubokých tůní s ledovou vodou, sjíždíte přírodní tobogány a skluzavky. Při tomto pestrém vodním sportu rozhodně využijete prvky vodáctví, horolezectví i speleologie. Poznáte nádherná místa, kam se každý nepodívá. 

Canyoning je velmi často označován za extrémní nebo ještě více za adrenalinový sport. My jej však neděláme proto, abychom si zvýšili hladinu adrenalinu v krvi, ale hlavně si chceme užít té nádherné přírody a fascinujících zákoutí, která se v kaňonech vyskytují a která běžný turista nemá šanci poznat. Samozřejmě, že při canyoningu hrozí nebezpečí úrazu stejně jako u ostatních vertikálních a vodních sportů, ale toto riziko lze snížit důkladnou přípravou, znalostí místního prostředí a kaňonářských technik a respektováním bezpečnostních zásad. 

V Česku se nejčastěji používá mezinárodní anglický název, někdy zkomoleně počeštěný název kaňonink. Výjimečně se můžete setkat s novotvarem pro tento sport - roklování. V USA je více zažitý pojem canyoneering, který zahrnuje také průchod kaňony bez zdolávání skalních stěn a bez přítomnosti vody. Kam do kaňonů. Bohužel v České republice není žádný kaňon, který by byl oficiálně přístupný k provozování canyoningu, a tak se za svým potěšením musíme vydávat za hranice. Nejbližší kaňony se nacházejí v rakouských Alpách. Rozsáhlé oblasti doslova prošpikované kaňony se nacházejí ve Slovinsku (Julské Alpy), Švýcarsku, Itálii a Francii. 

Asi nejkrásnější oblastí v Evropě je španělské pohoří Sierra de Guara. Za kaňony se můžete vydat také do středomořského Řecka, Černé Hory, na Korsiku, Sardínii nebo vzdáleenější Madeiru a Azory. Canyoning je rozšířen i po ostatních kontinentech. Ve Spojených státech jsou velmi populární oblasti v Coloradu a v Sierra Nevadě. Za kaňony se můžete vydat také do Chile, Ekvádoru, Číny, Japonska nebo Nepálu. Popularitu si canyoning získal také v Austrálii a na Novém Zélandu. Nejtěžší kaňony se nacházejí na jihoafrickém ostrově Réunion, kam se v posledních letech několikrát vydali i čeští kaňonáři.

Historie

Když v roce 1893 začal Francouz Armand Jamed jako první s průzkumem kaňonu Verdonu a když se v roce 1905 dalšímu Francouzovi, hydrogeologovi Eduaedu Alfredu Martelovi, podařilo jako prvnímu projít celým tímto kaňonem, zcela jistě tito dva pánové netušili, že budou jednou považováni za zakladatele nového sportu - CANYONINGU. Následovala je celá řada dalších nadšenců, především speleologů, kteří postupně objevovali a prozkoumávali další kaňony. Když se někdy kolem roku 1980 zdokonalil vývoj nových materiálů a moderní výstroje, doslova explodoval zájem o tento nový sport nejen ve Francii, ale i po celém světě. Vznikl tak nový dobrodružný sport provozovaný v přírodě, který v sobě kombinuje prvky vodáctví, horolezectví a speleologie.

Jak to probíhá 

Začnete obvykle dlouhým a namáhavým pochodem, než dorazíte k místu, kde se vstupuje do kaňonu. Rázem se ocitnete v jiném, zázračném světě. Nejdřív jen půjdete. Obyčejná chůze, nic zvláštního. Voda ale najednou sahá ke kolenům, k pasu. Musíte jít opatrně a balancovat na kluzkých kamenech. Pak je voda hlubší a vám nezbývá, než začít plavat. Bere vás proud a vy ležíte na zádech nohama napřed. Plavete v divoké vodě, přilba na hlavě vás chrání, vesta nadnáší a nepromokavý vak slouží jako plovák. 

To už ale stojíte nad nádherným, velkolepým vodopádem! Odhadujete výšku a volíte další postup. Dole je krásná a hluboká modrá tůň. Skočíte! Chvíli letíte, ruce zkřížené na prsou. Dopad do vody, a pak už vás vesta vynese nad hladinu, kde se můžete nadechnout. Nebo musíte slanit. Spustíte lano, provléknete ho slaňovací osmou a se srdcem až v krku se poprvé vyvěsíte nad tu hloubku. Voda padá kolem vás a buší do přilby. Předkloníte hlavu, aby jste mohli volněji dýchat a vychutnávat adrenalin hrnoucí se vám do krve. Dole se kolem vás všechno vaří. Chcete plavat, jde to jen těžko, protože jste stále na laně. Proud vás ale sám odnáší a už cítíte půdu pod nohama. Pak už stačí jen vychutnat krásný pohled nahoru. 

Jdete dál a najednou objevíte úzké koryto - tobogán, který fantasticky klouže. Sedáte si a nabíráte rychlost. Pak se nad vámi na okamžik zavře voda a vyplavete kousek dál. Najednou je cesta u konce. Kaňon se rozšíří a skály zmizí. Jste unavení, ale šťastní. To byl den! Voda z vás kape, dýcháte svěží vzduch a hlavu máte plnou báječných vzpomínek. Tak to je CANYONING....

Zdroje: http://www.canyoning.cz , https://www.raft.cz/Clanek-CANYONING---I-cast.aspx?ID_clanku=215