Které sportovní aktivity se řadí k nejnebezpečnějším? Odpověď na tuto otázku se pokusí odpovědět tento seznam, zahrnující deset sportů, které mohou způsobit i vážnější zranění. Na tyto sporty si raději pořiďte speciální pojištění. Tak jdeme na to!

Roztleskávačky 

Hlavním úkolem roztleskávaček je podpořit svůj tým a zároveň udělat show pro diváky. Nezdá se to, ale i tato aktivita může být celkem nebezpečná. Různé zlomeniny si je možné přivodit v případě pádu při různých akrobatických prvcích. Sice to není tak nebezpečné, jako například běhy s býky v ulicích, ale své místo v seznamu si to zaslouží. Je to opravdu sport pro silné povahy. 

Jízda na koni 

Jedna z nejstarších lidských činností, která přerostla i v mnoho sportovních odvětví. Dříve koně sloužili k práci a obživě, dnes také k zábavě. Ale to nemění nic na tom, že případný pád na zem bolel vždy. Například dostihy můžeme jistě zařadit k těm nejnebezpečnějším sportům vůbec, jelikož o zranění zde není nouze a bohužel některá končí tragicky.

Street luging

Tento sport v žádném žebříčku těch nejnebezpečnějších aktivit nesmí chybět. Při pohledu na libovolné video musí snad každého napadnout, že to není zrovna bezpečné. Modřiny a zlomeniny jsou jistě to nejmenší, co se může stát. Velkou hrozbou může být například srážka se stromem, zdí nebo klidně jedoucím autem a to nemusí mít šťastný konec.

Lyžování ve volném terénu 

Další z nesporně velmi nebezpečných sportů, někteří lyžaři využijí i helikoptéru, aby se dostali na ta pravá místa. Jistě se jedná o velmi kvalitní zážitek, ale samozřejmě je zde hodně rizik. Velké problémy mohou nastat v případě laviny nebo i nějakého velkého pádu. Při tomto užívání si prašanu každoročně umírají lidé po celém světě. 

Běh s býky 

Zaběhat si v uzavřených uličkách měst před vypuštěnými býky, to je sen mnoha turistů, kteří každoročně míří například do španělské Pamplony, kde se koná nejpopulárnější akce tohoto druhu. Tento běh se koná pravidelně v červenci a pokaždé se objeví nějaká ta zranění, za celou historii této akce zemřelo 15 běžců. Běhu s býky se je možné zúčastnit i na jiných místech Španělska, ale také třeba Mexika.

Býčí rodeo

Ještě nebezpečnější, než před býky utíkat, je na nich jezdit. Úkolem je se udržet se na hřbetě alespoň 8 sekund a i s tím má hodně jezdců problém. Čili se řadí také k nejkratším sportům, ale i během těch několika málo sekund si je možné zlámat celé tělo. Na tuto podívanou chodí velké zástupy fanoušků hlavně ve státech Texas, Wyoming a Jižní Dakota.

Surfování 

Surfování můžeme jistě zařadit k velmi atraktivním, ale nebezpečným sportům. Rizik, jak si přivodit zranění je mnoho. Velkým problémem je možné uhození do hlavy po kterém může následovat i utopení. Zdraví surfaře může výrazně poznamenat i případné setkání se žralokem. Extrémní surfování je opravdu jen pro adrenalinové sportovce,kteří se nebojí riskovat život pro sjetí své životní vlny. 

Motocyklové závody 

Jakékoliv závody na motorkách patří k nejatraktivnějším diváckým sportům, což potvrzují zhruba dvousettisícové návštěvy v Brně nebo plná O2 Aréna při FMX Gladiator Games v Praze. Ale jedná si o velmi nebezpečné sporty, když různé zlomeniny jsou téměř na denním pořádku. Některé pády napříč odvětvími končí i smrtí, nejnebezpečnější v tomto ohledu jsou roadracingové závody, kdy například během podniku Isle of Man TT za celou historii zemřelo už 240 účastníků.

Base jumping

Base jumping je pokročilý druh skákání s padákem, jelikož zde je cílem se spustit z nějaké pevné překážky. Jedná se tedy o různé mosty, vysoké budovy, skály nebo také o skoky do jeskyní. Samozřejmě, že je to velmi nebezpečné. Existuje zde například riziko srážky s budovou, kvůli náhlému větru a mnoho dalších hrozeb. Podle odhadů každoročně při tomto sportu zemře asi 10 skokanů.

Jeskyní potápění 

K dalším zajímavým adrenalinovým aktivitám se jistě řadí jeskynní potápění. Náročnost ovlivňuje hlavně složitost jeskyně, ale každého láká probádat neprozkoumané. A z toho plynou i rizika, kterých je zde celkem hodně, velkým problémem může být zabloudění a následné vyčerpání zásob kyslíku. Při této aktivitě zemře každoročně několik potápěčů, často se jedná o rekreační sportovce, kteří přecení své schopnosti.

Toto bylo top 10 nejnebezpečnějších sportů, pokud chcete vidět videa u jednotlivých sportů, klikněte na odkaz článku. A pokud budete chtít některý sport vyzkoušet, dobře si to ještě promyslete a připravte se na možná rizika. 


Zdroj:https://www.jentop10.cz/deset-nejnebezpecnejsich-sportu-na-svete/